Výdrž a trpělivost jakožto cesta k úspěšné kavárně. První rok je klíčový.

Vydržet, objevit v sobě vášeň pro práci a podnikání a udržet si nadšení po dlouhou dobu, není zrovna jednoduché. Mým velkým problémem je, že se pro všechno rychle nadchnu a jdu do toho po hlavě. Stejně rychle ovšem moje nadšení opadá. Obzvlášť, pokud se objeví první drobné problémy, neúspěchy a pochyby. Soustředit se plně jen na jednu věc není z dlouhodobého hlediska snadné.

V případě, že rozjíždíte kavárnu, první rok je zcela klíčový. V ideálním případě byste měli mít připraveny peníze alespoň na deset nájmů předem. Budete se cítit o moc lépe a pod menším tlakem. Na jednu stranu vás pocit jakéhosi zabezpečení může hřát natolik, že budete mít tendenci se flákat. Na druhou stranu nebudete mít každý měsíc nervy, zda jste schopni zaplatit včas nájem, nebo zda budete mít peníze na zaplacení zboží. Pro rezervu však sáhněte vždy, až je nejhůř. Prvních několik měsíců nastává zkušební provoz. Pokud nepřebíráte již rozjetou a zaběhnutou kavárnu, nevíte, kolik hostů vám denně bude chodit, o co budou mít zájem, jak se budou chovat. Je spousta případů, kdy si lidé otevřeli kavárnu, ale vzhledem ke klientele, která převažovala, z ní později udělali bar, pivotéku či restauraci. Je fajn je mít jasně vymezený koncept, nicméně nikdy nemůžete vědět, jak se situace vyvine a co ve vás nakonec bude více bavit nebo lépe uživí. Co když po roce zjistíte, že vaší obrovskou vášní je vařit pivo? Přece s tím neseknete jen proto, že váš původní plán byl prodávat kafe a dorty.

Připravte se na to, že nadšení, vytrvalost a odhodlání vás nesmí ideálně několik let opustit. Jak toho dosáhnout? Jak nevyhořet po prvních neúspěších? Můžu vám dát několik tipů.

  • Obklopte se lidmi, kteří vás podporují a kteří vám rádi pomohou. Vyřešte si svůj osobní život. Pokud se doma denně hádáte a už asi dva roky přemýšlíte o rozvodu, není rozhodně vhodná doba začít podnikat.
  • Pomáhá mít vypsaný seznam cílů a úkolů. Nejdříve si ujasním, čeho chci během roku dosáhnout. Může to být například určitá výše tržeb, počet fanoušků na Instagramu, množství prodaných káv denně, kvalitní recenze na googlu apod. Dále si vypíšu, jaké kroky mi pomohou dosáhnout stanovených cílů. A tyto kroky mohou být klidně jen drobné dílčí úkoly. Až si budete odškrtávat, co máte vše hotovo, dostaví se skvělý pocit a motivace pokračovat. Během prvního měsíce fungování jsem měla drobných úkolů sepsaných minimálně padesát. Téměř denně se objevila další věc, kterou jsem potřebovala nutně vyřešit.
  • Než se projeví jakákoli snaha a tvrdá práce, může to trvat měsíce. Neočekávejte, že otevřete dveře kavárny a od prvního dne se k vám budou hrnout hromady hostů a venku bude fronta. Ano, i to je možné, ale po předchozím dlouhodobém a úspěšném marketingu.
  • Pracujte hodně, ale ne do úmoru. Je potřeba relaxovat, vyčistit a provětrat si hlavu. Ze začátku jsem trávila v kavárně veškerý volný čas, o všem jsem chtěla mít přehled. Potřebovala jsem přesně vědět, kdo došel, co si objednal, jestli byl spokojený apod. Pokud si najdete spolehlivé zaměstnance či brigádníky, dejte jim svobodu. Nesnažte se jim pořád stát za zády. Je fajn si je občas proklepnout, ale uvědomte si, že je máte a platíte proto, abyste i vy mohli mít chvíli volna. Krom práce se věnujte koníčkům. Choďte do přírody.
  • Setkávejte se s kolegy z branže a navštěvujte podobné podniky, jako je ten váš. Novou sílu, motivaci a nápady jsem vždy načerpala na cuppingu, přednášce nebo jiné kávové akci, kde jsem obklopena lidmi, kteří se rovněž věnují kávě. Nejen že na podobných akcích můžete získat spoustu inspirace, ale vznikají i nová přátelství. Najednou máte kamaráda, co praží kávu, kamaráda, co opravuje kávovary, kamarádku, co vyhrála soutěž v latte art. Hned se cítíte v kávovém světě mnohem lépe.

Od začátku jsem věřila, že to vyjde. V hlavě jsem měla jen úspěšnou a hojně navštěvovanou kavárnu. Žádné černé scénáře. Nepřipouštěla jsem si, že by se mohlo stát, že hosté zkrátka nebudou chodit a já zkrachuji. Když všechno funguje, jak má, není důvod, proč by to tak mělo být. Nezáleží, zda provozujete kavárnu na náměstí nebo v zapadlé uličce. Všechno chce jen čas. Dejte tomu rok. Někdy i dva. Lidi chodí tam, kde je jim dobře, kde si můžou odpočinout. Chtějí jen dobrou kávu a čerstvé, chutné, hezky vypadající dorty. Ocení příjemnou obsluhu, která se usmívá. Dejte jim to i když máte zrovna špatný den. Odvděčí se vám věrností.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *